Kapel Tjuchem

en de "Versterkingsoperatie"

We zijn dankbaar met aannemer Harjo Nijboer. We verstaan elkaar. Hij heeft goede ideeën en hij zegt dat wij goede werkers zijn, tenminste voor dat deel dat niet binnen de versterking valt. Zoals de buitenboel en de consistorie. Nu het opbouwwerk begonnen is valt er veel te zien. Zo zijn de binnenmuren geplaatst en stevig verankerd aan de buitenmuur. Zo wordt het een stabiel geheel. En omdat het dak verhoogt is, voldeed ook de goot niet meer. De nieuwe glimt als een zonnetje en hangt mooi strak aan het dak en steunt op de karakteristieke gemetselde klossen.

En dan de scheuren….. Uitgeslepen en opgevuld met speciale lijm. Maar wel heel veel scheuren……. Die ijzeren hoeken moeten in de toekomst voorkomen dat de muur kan knikken.

Opbouwen is veel leuker dan afbreken. Het resultaat wordt steeds duidelijker zichtbaar. Zo ook tijdens de versterking van de Kapel. Het diepste punt hebben we nu gehad. Dat betekend dat nu de opbouw begint. Met de vorige update heb ik verteld dat het waterprobleem onder de Kapel is aangepakt met drainage en een dikke schelpenlaag. Daar is nu de nieuwe balklaag overheen gekomen met isolatie eronder en voorzien van houten platen. Ook zijn er ijzers aangebracht tegen de steunberen in de Kapel. Afgelopen zaterdag hebben we zoveel mogelijk de losse verfdelen van de muren gehaald. Daar wordt straks de isolatie tegen gemaakt. Van de consistorie is het dak verwijderd. Die bleek niet sterk genoeg. Ook zat er houtworm in de balken. Afvoeren dus.

We hebben weer een drukke week achter de rug. Maandagmorgen is er door de aannemer scherpzand de Kapel binnen gebracht. Dit gebeurde met een transportband. Het zand werd verdeeld over de bodem. In deze zandlaag werd een grote drainbuis gelegd en aangesloten op het riool. Deze drainbuis zal in het vervolg het grond- en regenwater naar het riool afvoeren. Dat was een hele dikke klus omdat daarvoor diep gegraven moest worden. In de Consistorie werd de oude vloer verwijderd. De binnenmuur is opgemetseld en de nieuwe vloerbalken werden aangebracht op de nieuwe vloerhoogte. Er is dan geen hoogte verschil meer in de vloer van de Kapel en de Consistorie. De laatste klus, deze week, was zaterdag. Boven op de zandlaag kwam ook een laag van 400mm schelpen. Deze gaat meehelpen om op een natuurlijke manier de onderkant van de vloer droog te houden. De eerste 25m3 was door de transportband naar binnen gebracht en lag op een grote bult op ons te wachten. Er bleek niet voldoende en in de middag kwam nog eens 10m3 die met kruiwagens naar binnen gereden moest worden. Pittige dag dus.

Afgelopen week is de vloer open gemaakt van de Kapel in Tjuchem. Dhr. Hoekstra en dhr. Bierma gingen elk jaar onder de vloer om de situatie te bekijken en herstelwerkzaamheden uit te voeren en de vloer, met de stempels, weer omhoog te draaien. Nu de vloerplanken eraf gingen werd alles zichtbaar. Van sommige balken was de houdbaarheid datum allang verstreken. En van de monumentale plankenvloer was weinig meer over. Aannemer Harjo Nijboer heeft met zijn mannen deze week erg veel werk verzet. Nu zijn we op het punt terecht gekomen dat er alleen nog maar opbouw werkzaamheden zijn. De nieuwe vloerbalken, bijvoorbeeld en een drain onder de vloer, zodat er geen water meer onder de vloer blijft staan. Er stond maandag nog 40cm water. En met de vrijwilligers hebben we alle zware tegels rondom de Kapel verwijderd, zodat ook buiten een drain gegraven kan worden.

De versterking is weer een stapje verder. Hat dak was volledig aangetast door vocht en worm. Daarom is het gehele dakbeschot vernieuwd. Ook zijn de dakramen op de juiste hoogte geplaatst. Nu is de Kapel, vlak voor de winter, weer waterdicht. Omdat er binnen in het ontwerp iets is veranderd, moet de hele vergunning voor het interieur weer aangevraagd worden. Dit betekend “vertraging”. Zodra die procedure is afgerond, kan de aannemer ook binnen weer verder.

De muren zijn gestript, het houtwerk is er voor weg. Nu zijn eindelijk de muren zichtbaar zoals ze vroeger bedoeld waren. De Kapel ziet er ineens heel anders uit. Ook buiten wordt druk gewerkt. De Kapel is een echte bouwput geworden.

Tijdens een verhuizing merk je 2 dingen:

  • Hoe veel spullen je eigenlijk hebt…
  • Je ontdekt de verborgen schatten…

Onze schatten zaten vooral in kasten waar geen sleutels van bleken te zijn en lades die veel te vol waren. Op de eerste collage zie je een foto van het interieur van een jeugdhonk in de Kapel. Dit was direct na de verbouwing, toen werd er open jeugdwerk georganiseerd. Ook kwamen we een folder tegen uit de jaren 2004 waar verrassend een stuk Kapel geschiedenis in stond. In de lade van de keuken vonden we het eerste jaarboek waar gegevens van de diensten in werd genoteerd. Zoals je kunt zien vond de eerste avonddienst plaats op 26 April 1981. En verhalen uit het verleden, dat de Kapel stampvol zat en de dominee in de deur tussen de kapel en consistorie stond te preken, bleken maar al te waar. Op 29 Maart 1992 waren er 110 bezoekers in de Kapel….. Iets wat tijdens de volgende Opwekking trouwens weer gaat gebeurden. Zie tweede collage!!

24 augustus 2024: Dit weekend hebben we verder gewerkt aan het leeghalen van de Kapel. De consistorie valt buiten de versterking en gaan we zelf verbouwen. Dat betekend dat die ook leeg kan. En wat je dan allemaal tegenkomt…. Gelukkig waren de bewoners van dit nest al vertrokken. Al het afval hebben we direct afgevoerd. Regelmatig hoor ik verhalen van het ondersteunen van de vloer. Nu had ik de gelegenheid om er onder te kijken… Nu is de Kapel klaar om over gedragen te worden aan de aannemer. Dan gaat het echt beginnen.

Noord Groningen is aardbevingsgebied. Aardbevingen vanwege menselijk handelen. De gaswinning…. Daar is geen rekening mee gehouden tijdens de bouw van de vele gebouwen, afgelopen eeuw. Dus veel gebouwen zijn niet bestand tegen het bewegen van de aarde en moeten dus sterker gemaakt worden. Zo ook de Kapel in Tjuchem. De plek waar we, als Hervormd Siddeburen, elke zondagavond onze kerkdiensten hebben.

Zondag 11 Augustus was de laatste dienst in de Kapel. Tot Maart 2025 zullen we de kerkdiensten voortzetten in de kantine van de ijsbaan in Tjuchem, de Plaaisterploats, Pleisterplaats, plek waar je graag blijft hangen…. We hopen en bidden dat dat ook voor de verkondiging van Gods Woord mag gelden, plek waar je graag blijft hangen, Schuilen onder de verkondiging en onder de zegening en bemoediging die daar van uit gaat. Daar herkennen veel van de bezoekers zich in, als ze de diensten in de Kapel bezoeken.

Het doel van het versterken is: Mensen, 30 minuten de tijd geven om, bij een aardbeving van 5.0, het gebouw te verlaten. 9 Jaar duren de gesprekken al en nu gaan we de uitvoeringsfase in. In 5 maanden zal de Kapel versterkt worden. Het gehele dak krijgt een nieuwe hout laag om beweging tegen te gaan.(Schijfwerking) De binnenmuren en de vloer is afgekeurd en worden vernieuwd enz… Tegelijk wordt geprobeerd om de Kapel te restaureren in de staat van 1928, toen de Kapel is gebouwd. Omdat de Kapel een rijksmonument is, is hier veel onderzoek naar gedaan en aandacht aan besteed. We zijn trouwens nog steeds op zoek naar foto’s van het interieur tot 1970. Ondertussen zullen we, onder regie van de aannemer, zelf de consistorie een update geven. Dit is een aanbouw uit de jaren 1980 en valt buiten de monument status. Genoeg te doen dus en we gaan een spannende tijd in. Want ondanks alle voorbereiding weten we van andere projecten, dat ze soms behoorlijk verrast en vertraagd kunnen worden door onvoorziene omstandigheden. Wil je op de hoogte blijven of meeleven, kijk dan op onze Facebook pagina www.facebook.com/KapelTjuchem . Regelmatig zullen we, met foto’s, een update geven.

Zaterdag 17 Augustus 2024 zijn we begonnen met het leeghalen van de Kapel in Tjuchem.